Om det blir strömavbrott

Strömavbrott kan bero på olika saker. Det kan vara ett större eller mindre fel på elnätet, men strömavbrottet kan även bero på ett fel hemma hos dig. 

Jordfelsbrytaren kanske har löst ut? Eller det har kanske bara gått en propp? Då är det lätt ordnat. 

Om det däremot blir strömlöst på grund av oväder kan det ta längre tid. Nedblåsta träd ska kanske röjas undan och ledningar repareras. 

I nedanstående text får du några praktiska tips på vad Du ska göra om strömmen går och vad som är viktigt att tänka på när strömmen kommer tillbaka. 

 

När delar av bostaden är strömlös 

Har en propp gått eller har en dvärgbrytare löst ut i proppcentralen? 

 • Byt propp eller återställ dvärgbrytaren. Kvarstår felet – tillkalla elinstallatör. 

​Har en huvudsäkring (propp eller dvärgbrytare) löst ut i mätarskåpet? 

 • Byt propp eller slå till dvärgbrytaren. 
   

När hela bostaden är strömlös 

 • Har jordfelsbrytaren vid proppcentralen löst ut? 
 • Återställ jordfelsbrytaren. 
 • Om den löser ut igen – slå från alla dvärgbrytare. 
 • Återställ jordfelsbrytaren. Slå till en dvärgbrytare i taget tills jordfelsbrytaren löser ut igen. 
 • Slå ifrån den felaktiga dvärgbrytaren och slå till alla andra jordfelsbrytaren. 
 • Tillkalla elinstallatör! Felet är allvarligt och tyder på kortslutning någonstans. 

Har du vanliga proppar i centralen skruvar du i och ur dessa enligt ovan. 
 

När hela bostadsområdet är strömlöst

Om grannfastigheten eller hela bostadsområdet är strömlöst ska du sätta på batteriradion och lyssna på lokalradion. Där får du veta om ett stort fel har inträffat. Vid driftstörningar lägger vi ut information på vår hemsida och Facebook. Du kan även ladda ner vår app för att få information via vår driftkarta. Du hittar Olofströms Kraft i App Store och Google Play. 

Idag kan du köpa el från vilket elhandelsföretag du vill i landet. Men ansvaret för att den el du köper verkligen kommer fram till din bostad ligger hos oss, eftersom vi äger och sköter elnätet. Därför är det till oss du ska ringar om du tror att orsaken till strömavbrottet inte finns hemma hos dig. 

 

Att tänka på om strömmen går

 • Elvärme. Stäng av elementen. Om alla har sina element på när strömmen kommer tillbaka, kan hela nätet bli överbelastat. Då går strömmen igen. 
 • Kyl. Öppna kylskåpet så sällan som möjligt. 
 • Frys. Håll dörren stängd. En välfylld frys håller kylan minst ett dygn om dörren inte öppnas. Vid längre strömavbrott bör färdiglagad mat ätas upp så snart som möjligt. Kött och fisk tillagas för omedelbar konsumtion (om du har möjlighet att laga mat utan el). Bröd och grönsaker håller ytterligare ett par dagar. 
 • Vatten. Tappa upp dricksvatten. Om avbrottet blir riktigt långvarigt kan trycket sjunka i ledningarna, eftersom pumparna drivs med el. 
 • Mitt i baket? Bröd som inte är utbakat förvaras svalt. Detsamma gäller utbakat bröd utan fyllning. Knåda degen en gång till och låt den jäsa igen. Utbakat bröd förvaras så svalt som möjligt. Småkakor förvaras svalt. 
 • Mitt i disken? Stäng av maskinen och vattenkranen. 
 • Mitt i tvätten? Stäng av maskinen och vattenkranen. Tvätt som inte är ömtålig kan ligga kvar i maskinen. Ömtålig tvätt plockas ur. Luckan öppnas med hjälp av ”nödöppningen”, se bruksanvisningen. 

   

​Att tänka på när strömmen kommer tillbaka

Om alla hushåll har maximal elanvändning när strömmen kommer tillbaka utsätts elnätet för en ”chockeffekt”. Då blir det obalans i hela systemet och strömen kan gå igen. Därför är det viktigt att du och alla andra elkunder hjälper till att mjukstarta systemet efter ett avbrott. 

De här punkterna gäller i första hand vid längre avbrott eller om Du får ett kortare strömavbrott vid riktigt kallt väder. Tänk på att hård blåst bidrar till att sänka temperaturen. 

Sätt inte på elvärmen på full effekt direkt. Det går åt mer el för at höja temperaturen i ett utkylt rum, jämfört med att hålla värmen konstant i ett varmt rum. Sänk termostaterna till 16 grader. Välj ut ett rum som du vill värma upp först. Låt övriga element vara avstängda några timmar. Sätt sedan på varje element med några minuters mellanrum. Avvakta. Höj därefter till normal rumstemperatur. 

Vänta några timmar med tvätt och disk. Även här gäller mjukstart. Vad är viktigast att få igång? Värmen kanske är viktigast en kall vinterdag, medan kyl och frys är viktigare när det är plusgrader ute. 

Värm inte upp huset med ugnen. Börja inte heller med matlagning direkt om det inte är absolut nödvändigt. Till att börja med kanske det går lika bra med kall mat och varm dryck från kaffe- eller vattenkokaren? Om du måste laga mat går det t ex att koka potatis på trean, även om det går långsammare. Då drar inte plattan mycket el på kort tid.