12 okt 2021

Vi har födelsedag

Behovet av el har sedan början av 1900-talet ökat stadigt. Olofströms Bruk köpte in nya kraftstationer och vattenfall. Verksamheten växte och snart distribuerade man el till fyra län, Kristianstad, Blekinge, Kronoberg och Kalmar. 

År 1931 hade verksamheten vuxit sig så stor att bruksledningen ansåg det lämpligt att bilda ett dotterbolag. Företaget fick helt ta över Olofströms Bruks verksamhet inom kraftproduktionsområdet. Bolaget fick namnet Olofströms Kraft AB. Idag har vi så mycket mer än ”bara” el, vi levererar alla de tjänster som får vardagen att fungera: el, värme, vatten, avlopp, bredband, tv, telefoni och vackra utemiljöer. Som vi bukar vilja förkorta det – Vi ger livskvalitet!
 

Den 12 oktober är det på dagen exakt 90 år sedan Olofströms Kraft AB bildades. På grund av corona har vi inte kunnat fira så mycket som vi hade önskat. Men vi har trots pandemin försökt uppmärksamma jubileet på olika sätt under året. Vi började året med panta julgranen som vid detta lag blivit en tradition. Därefter var det elens dag och vi anordnade ett quiz i vår app ,där första pris var en elsparkcykel. I mars var det dags för ”Odla i förskola”. Tillsammans med vår parkavdelning åkte vi runt till kommunens förskolor och lärde dem om plantering och sponsrade med pallkragar, jord och fröer. De fick även en digital sagostund med bibliotekarien Gunhild Gröndalen och en fruktkorg som de kunde använda när det passade.  

Med hjälp från OKVilse ordnade vi under april en tipsrunda runt Halen. De som lyckades bilda rätt lösenord av bokstäverna hade chans att vinna en elcykel. Över 300 personer deltog genom att ladda ner vår app och scanna QR-koder.

När juni kom kunde vi äntligen ha ett fysiskt evenemang. I samband med Nässelfrossan hade vi konstutställning tillsammans med Konstföreningen Konsthändigt, kommunens arbetscenter, och vår egen parkavdelning. Vi hade då även besök av motorsågsskulptören Sven-Ingvar Johansson som påbörjade en jubileumsstaty. Arbetet med skulpturen har fortsatt under hösten och lagom till 90 årsdagen står den färdig. Utanför kontoret på Östra Ringvägen 219 står en staty som ska symbolisera våra verksamheter. Självklart är den målad i våra färger (bollen i vår logga). Den pryds av en fackla som lyser när det blir mörkt. Kom gärna och beskåda statyn och passa samtidigt på att se väggmålningen på ”berget” och skördetavlan som står utanför vårt kontor.