08 maj 2023

Utbetalning av fjärde elstödet

Försäkringskassan ansvarar för att betala ut två elstöd:

  • Elstöd till privatpersoner i hela Sverige. Stödet gäller elförbrukningen under perioden 1 november–31 december 2022. Här räknar Försäkringskassan med att de flesta ska få sina pengar senast den 9 juni.
  • Elstöd till privatpersoner i södra halvan av Sverige. Stödet gäller elförbrukningen under perioden 1 oktober 2021–30 september 2022. De flesta har redan fått sin utbetalning.

För mer information om utbetalningarna, hänvisar vi till Försäkringskassan. 

Elstödet till privatpersoner i hela Sverige

Den som stod på elnätsavtalet den 31 december 2022 får pengarna.

Anmäl ditt bankkonto till Swedbanks kontoregister senast den 10 maj – om du inte redan har gjort det

Du som inte tidigare har anmält ditt bankkonto till Swedbanks kontoregister bör göra det senast den 10 maj för att få pengarna till den 9 juni. Om du inte anmäler ett konto får du pengarna ändå, men det tar längre tid och du får dem på en utbetalningsavi.

På Swedbanks webbplats finns utförlig information om anmälan till kontoregistret. Där kan du också se om du redan har ett registrerat konto. Anmäl konto till kontoregistret & lös in avi (swedbank.se)Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

När pengarna betalats ut står det antingen "Elstöd" eller "Insättning" på ditt kontoutdrag i banken. Om det står ”Insättning” kan du jämföra beloppet med det som står i beslutsbrevet om elstöd.

Varning för bedragare!

Det förekommer misstänkta bedrägeriförsök via brev, mejl, sms och telefon i syfte att komma åt privatpersoners inloggningsuppgifter, till exempel genom att be personen logga in med sitt bank-id eller klicka på en länk.

Varken Försäkringskassan, banken, Svenska kraftnät eller någon annan kommer att kontakta dig för att be dig logga in någonstans eller lämna ut personliga koder, i samband med utbetalningen av elstöd. Om någon kontaktar dig på det sättet är det ett bedrägeriförsök. Avsluta därför sådana kontakter direkt.

 

Svar på vanliga frågor kring elstödet hittar du här.