26 sep 2022

Energispartips inför vintern

Det är inte lätt att spara el eftersom det är knuten till vårt vardagsliv, vanor och beteendemönster. Men det går att spara på elen, speciellt om man är villig att göra en uppoffring eller två. Ibland ger det mer och är enklare än man tror, medan vissa förändringar ger mindre effekt än man hoppats. Nedan försöker vi hjälpa dig att sätta storleksordning på olika elförbrukningar i hemmet samt guida och tipsa för en mer energisnål vinter.

 

Vad använder du el till?

Första steget är att få en grov uppfattning om vad du använder el till. Du som bor i villa använder ofta el till uppvärmning och det står i genomsnitt för cirka 50 procent av hushållets energi­förbrukning. Du som har en elbaserad uppvärmning, värmer oftast även varmvattnet med el och det står för cirka 25 procent av hushållets energiförbrukning. Sedan kommer allt som kallas hushållsel, vilket står för cirka 25 procent av hushållets energiförbrukning.

 

Medelanvändning under ett år för 4 personer boende i villa.

 

 

Uppvärmning – den största energiförbrukaren

Många av oss värmer våra hus med el, antingen direkt genom elradiatorer, så kallad direktverkande el, eller med en värmepump. En värmepump ger dig mer värme per använd kWh el, men det är ändå en uppvärmningsform som använder el. En villa med direktverkande el behöver runt 15 000 kWh för värme och varmvatten, medan en villa med värmepump klarar sig med 5 000 kWh. I de flesta hyreslägenheter ingår värmen i hyran och de flesta flerfamiljshus värms med fjärrvärme och är därför inte så utsatta för elpriset.

Vi som använder el för uppvärmning kan få det tufft i vinter. Här vill vi uppmana alla kunder att titta på sin förbrukning under tidigare år och skapa sig en uppfattning om uppvärmningskostnaden med olika elpriser. Du kan enkelt jämföra din förbrukning i appen under Mina Sidor – förbrukning. Där kan du också jämföra din elförbrukning med utomhustemperaturen och på så sätt se om förbrukningen går upp när det är kallare ute.

 

 

Energispartips för uppvärmning

🌡️ Byt värmesystem. Om du har möjlighet kan du investera en värmepump eller använda en annan värmekälla som en kamin eller liknande. Det är såklart svårt att göra sådana förändringar snabbt redan inför kommande vinter.

🌡️ Sänk inomhustemperaturen. Varje grads sänkning av temperaturen minskar energiförbrukningen med cirka 5 procent. Stäng till och sänk temperaturen ytterligare i rum eller utrymmen som inte används.

🌡️ Byt ut fönster och dörrar. Det är ett ganska stort ingrepp i huset och ofta mycket kostsamt, men om du har möjlighet är det en god investering på lång sikt. En enkel åtgärd kan vara att kolla över tätningslisterna så att de är i bra skick.

🌡️ Tilläggsisolera vinden. Om vindsisoleringen är dålig lönar det sig mycket snabbt att tilläggsisolera.

🌡️ Stäng av golvvärmen. Golvvärme som drivs av el bör man vara försiktig med eftersom det kan bli mycket dyrt.

🌡️ Vädra inte i onödan. Ett annat viktigt tips är att undvika att släppa ut värmen genom att vädra mycket eller att ha dörrar och fönster stående öppna i onödan.

 

Varmvatten – en stor energiförbrukare

Varmvatten är en stor energiförbrukare i våra hem och här finns potential att spara mycket energi.
 

Energispartips för varmvatten

🚿 Installera snålspolande munstycken på kranar.

🚿 Använd en duschtimer för att hålla koll på tiden.

🚿 Duscha hellre än att bada badkar.

🚿 Stäng av vattnet i duschen när du tvålar in dig och låt inte kranen rinna när du borstar tänderna.

🚿 Använd en modern och energisnål diskmaskin och fyll maskinen innan du startar.

🚿 Handdiska inte under rinnande varmvatten, utan hellre i balja och skölj med kallvatten.

🚿 Använd en modern och energisnål tvättmaskin och fyll maskinen innan du startar.
 

Hushållselen – ”många bäckar små”

Hushållselen står för cirka 25 procent av hushållets elanvändning. Det är till exempel belysning, matlagning, disk och tvätt samt alla våra apparater som teve, dator och telefonladdning. Det gäller att tänka ”många bäckar små blir till en stor å” och här tipsar vi om några insatser du kan göra.
 

Energispartips för hushållselen

🔌 Stäng av apparater du inte använder. Datorer, TV ­apparater och musikanläggningar ser energisnåla ut när de är i viloläge, men skenet bedrar. Stäng av helt och spara cirka 500 kWh per år i ett normalhushåll.

🔌 Byt till LED-lampor inomhus.

🔌 Byt till lågenergilampor utomhus. Räknat på 10 000 ljustimmar sparar du cirka 200–300 kronor/lampbyte utomhus.

🔌 Använd lysrör där det ska lysa länge. Det kan vara till exempel i garage, förråd och ovanför köksbänk.

🔌 Använd dimmer. När du drar ner ljusstyrkan blir det mysigare hemma och du sparar samtidigt energi. Dimmern fungerar både med halogenlampor och vissa lågenergi­lampor. Båda drar mindre energi än vanliga glödlampor.

🔌 Använd mikron mer istället för spisen. Mikrovågsugnen gör av med 3-4 gånger mindre energi jämfört med spisen.

🔌 Värm vatten i vattenkokare istället för på spisen.

🔌 Häll upp kaffet i en termos när det är klart, istället för att låta kaffebryggaren hålla det varmt.

🔌 Använd alltid lock när du kokar i kastrull, det går snabbare och du sparar 30 procent energi.