Elens dag 23 januari 

Den 23 januari är det Elens dag - dagen då vi hyllar elen som en prisvärd hjälte i vardagen! Har du tänkt på hur ofta du faktiskt använder dig av el?

På denna sidan visas några exempel på nyttan med ljus och hur det får oss att må, några tips om hur man kan lysa upp hemma och en del annat matnyttigt om elens betydelse. 

#1   Ljuset gör skillnad 

På KTH:s ljuslaboratorium forskar man kring kvalitet hos ljus och hur det påverkar människors effektivitet både arbets-, hälso- och energimässigt. Förhoppningen är att rätt belysning ska kunna motsvara det viktiga solljuset som vi får alldeles för lite av i Sverige under vinterhalvåret! 

Tänk dig ljuset en tidig morgon i juni. Vill du ha ett sådant i ditt kök? Med LED-belysning är det möjligt att få. Men enligt forskarna på KTH:s Ljuslaboratorium är ljus mycket mer än rätt belysning vid rätt tillfälle.

Läs mera på KTH:s webbsida


#2   Ljus är inte bara praktiskt

Ljuset är inte bara praktiskt. Visst är det minst lika viktigt för att skapa en mysig och välkomnande atmosfär i ditt hem?

Belysningen inomhus har många olika funktioner vilket ställer olika krav på ljuset. Med rätt ljus skapar du rum och atmosfär i ditt hem.

Ta tillvara på dagsljuset som når rummen via fönstren. Dagsljuset varierar över dagen och är beroende av vädret och årstiden. Solljuset är till skillnad från vad många kanske väntar sig kallt, det har en färgtemperatur runt 5 000 kelvin. Dagsljuset har dessutom en mycket bra färgåtergivning. Släpper du in dagsljuset i ditt hem minskar behovet av lampljus och därmed energianvändningen. 

Läs mera på Energimyndighetens webbsida


#3   Nödutgång

När olyckan är framme sätts säkerheten på prov. Små detaljer som nödbelysning och hänvisningsskyltar kan vara livsavgörande. 


#4   Blinkande ljus vid övergångsställen 

Visste du att blinkande ljus vid övergångsställen kan rädda liv? 

Det blinkande varningsljus används som förstärkt information i trafiken för att varna fordonsförare för en annalkande fara. De används i kombination med olika vägmärken.

Läs mera på Svensk trafiksäkerhets webbsida. 


#5   Ljustips

Med rätt lampor på rätt plats får du bra och effektiv belysning som ökar ditt välbefinnande. Samtidigt gör du skillnad för miljön och sparar pengar.

Nya lampor ger helt nya möjligheter till ljussättning. Ta hjälp av energimärkningen och övrig information på lampan, armaturen eller förpackningen när du ska köpa nytt.

Läs mera på Energimyndighetens webbsida


#6   LED-lampor

Visste du att en LED- eller lågenergilampa som håller i 10 000 timmar sparar mer än 500 kWh under sin livslängd jämfört med en glödlampa? Det innebär 200 kilo i minskade koldioxidutsläpp, vilket motsvarar en bilresa mellan Stockholm och Berlin. 

Läs mera på Lampinfos webbsida

Bilden ovan är hämtad från Lampinfos webbsida. 


#7    Svensk Energis filmklipp om organisationen GiveWatts

Filmen publicerades 10 mars 2015 i samband med Earth Hour

Tillhör du en av dem som brukar släcka lampor under Earth Hour? Vet du att du faktiskt kan hjälpa klimatet genom att tända lampor hos dem som inte har tillgång till el?

Genom den ideella organisation GiveWatts sprider elföretagen i Sverige och Svensk Energi tillsammans solcellslampor till skolbarn i Kenya som helt saknar tillgång till el. Lamporna realiserar inte bara framtidsdrömmar utan skapar också bättre klimat, hälsa och ekonomi för familjerna.

Vill du vara med och tända ljuset för fler familjer? Gå in på www.givewatts.org.